El Museu del Pessebre de Catalunya opta per ser un museu inclusiu social adaptat

Aquest 28 de gener de 2020, ha tingut lloc una trobada al Museu del Pessebre de Catalunya amb diferents representants d’institucions i entitats, amb l’objectiu d’adaptar i fer accessible el Museu a tot tipus de visitants. Fer-lo totalment inclusiu, on hi tingui cabuda tothom, i poder-ne fer un discurs expositiu per a totes les persones.

Des dels inicis de la construcció del Museu, la Fundació Museu del Pessebre de Catalunya ha tingut especial cura i sensibilització en eliminar obstacles i barreres arquitectòniques, fent les entrades accessibles a peu de carrer, col·locant pilones per a persones amb discapacitats físiques, instal·lant ascensors o construint passarel·les adaptades per a cadires de rodes (recordem que és el primer Museu de Catalunya que introdueix aquest tipus d’instal·lacions o passeres, l’any 2015). Ara vol acabar d’adaptar-lo també per a persones cegues o amb baixa visió, així com per a persones amb sordesa, discapacitat física o psíquica.

Per aquesta raó, la Fundació ha organitzat aquesta trobada per tal d’establir unes pautes, bases i indicacions, un punt de partida per començar a treballar aquesta inserció en el nostre Patrimoni Cultural, Museogràfic i Expositiu, posant-lo així a l’abast de tothom.

La trobada ha agrupat diversos representants de la Fundació MPC, del Grup Social ONCE, del Servei de Museus de la Generalitat i de l’Associació de Museòlegs de Catalunya.

Pel que fa als professionals del Grup Social de la Once han intervingut Raquel Saavedra, Directora de la Once a Tarragona; Antònia Batalla, Especialista en Nuclis Perifèrics i Mayca Cruz, Tècnica en Rehabilitació de la Once, de Lleida. També han assistit Joan Josep Garcia, Delegat de Cultura de la Diputació de Tarragona; Damià Amorós representant de l’Associació de Museòlegs de Catalunya; Anna Mas, Directora Grup Aprodisca; Oriol Pallisó, Marc Vinya i Raquel Huguet, Regidors de l’Ajuntament de Montblanc; i Ismael Porta i Anna López, en representació de la Fundació MPC. Varen excusar la seva presència Jordi Agràs, Director de Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, i Magda Gassó, del Servei de Museus de la Generalitat.

Els representants del Grup Social Once van valorar i agrair molt positivament aquesta iniciativa, així com també la recreació de les escenografies de la Planta Baixa d’aquest singular Museu del Pessebre, ambientats en carrers orientals i medievals, i de la Primera Planta, que recreen l’Hort de les Oliveres, ja que a les persones cegues o amb baixa visió els permet, de manera tàctil, comprendre i apropar-se més a l’ambientació i escenografia dels diorames.

Slider image
Slider image
Slider image