El proper divendres 15 desembre el Museu del Pessebre de Catalunya (MPC) farà cinc anys que es va inaugurar de forma oficial.
És per aquest motiu que començaran el Nadal montblanquí, amb un entranyable concert de nadales a càrrec de la Coral Aprodisca, dirigida pel mestre Josep Maillo, a les 12 migdia a la sala polivalent del MPC. Fa cinc anys aquesta mateixa coral fou de les primeres a solidaritzar-se amb aquest projecte endegat i establert en conveni entre la Fundació Museu del Pessebre de Catalunya (FMPC) i Aprodisca (l’entrada al concert serà gratuita). Aquest acte s’adhereix també al “800 aniversari del primer Pessebre recreat per Sant Francesc d’Assís, l’any 1223 a la població italiana de Greccío”.
La FMPC fa balanç d’aquests cinc anys, des d’un equipament cultural únic a Catalunya, ateses les seves característiques singularitats, i únic també arreu de l’Estat. Gestionat de forma totalment voluntària i altruista. No n’hi ha cap altre.
Gairebé 50.000 visitants des del 2018
Des de l’any 2018, en el registre de públics d’aquest museu s’han comptabilitzat 49.810 visitants, entre adults, infants, jubilats, pessebristes, etc., que han gaudit d’aquest equipament cultural d’ús públic. Cal tenir present que el MPC només obre els caps de setmana de tot l’any, les festivitats dels cicles nadalencs i quaresmals, i aquest any 2023 excepcionalment també va obrir tot el mes d’agost, i de manera voluntària.
El repte més important que afronta el Museu és poder ingressar en el Registre de Museus de Catalunya
La majoria de visites provenen de terres catalanes, per bé que molts reincidents són de Donostia, Bilbao, València, Sevilla, Toledo i Madrid. 2.980 van venir de l’estranger amb processos comunitaris participatius, la majoria del sector pessebrístic, especialment d’Itàlia, el Tirol, Colòmbia, l’Argentina, França, Ucraïna, Anglaterra i Andorra (abans de la pandèmia molts dels visitants provenien també de Rússia i Filipines). 1.450 d’escoles, centres educatius i universitats. 1.865 persones amb multidiversitats diverses, residències locals i comarcals, llars d’avis, associacions de jubilats. 158 resistències especialitzades d’Òdena i de Lleida, majoritari-ament amb problemes greus de mobilitat. 225 persones invidents o de baixa visió vinguts del Grup Social ONCE; amb tots ells establint un pont de col·laboració especial d’aquests col·lectius vulnerables de persones amb discapacitats o trastorns mentals, prioritzant els centres de proximitat com: Tilmar, Aprodisca de Montblanc i la Selva del Camp, La Muntanyeta, La Muralla, intentant donar resposta a la majoria de necessitats socooculturals possibles de la Conca. Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. En aquests darrers quatre mesos, el MPC ja ha quadruplicat el nombre de visitants d’edicions anteriors.
El Museu del Pessebre, situat a Montblanc, compta amb més de 650 diorames 19.500 figures
En l’actualitat el Museu ha anat renovant diversos diorames; treballant on xarxa amb altres associacions i museus pessebrístics d’arreu del món, rebent en aquest quinquenni (ja sigui per donació o adquisició de compra) 20 diorames més, 450 figures, de les quals 300 provenen d’una col·lecció de “palillo”de Martí Castells, obres de la dècada dels anys 60-70 molt valorades artísticament a nivell internacional, per la singularitat d’aquest autor (amb la implicació també de la Diputació de Tarragona).
Fa un mes la FNIPC es va presentar a unes convocatòries d’àmbit social nacional de la Fundació la Caixa amb el projecte “El MPC, un camí i un espai vers la Cultura Inclusiva Sensorial”. apostant per la millora i adaptació total de l’equipament per a col·lectius amb necessitats visuals i de baixa visió, auditius o sordmudesa (amb efectes sonors, musicals a cada planta expositiva), lectura fàcil i també per a la gent gran amb problemes de soledat o malalties mentals degeneratives, alzheimer, pèrdues de memòria, envelliment progressiu, autisme, entre les més destacades. Això permetrà la instal·lació de 75 beacons per als dispositius mòbils de cada usuari, ús de la senyalística tàctil i visual. Canviadors inclusius per a pluridiscapacitats en els actuals lavabos; plànols accessibles en alt relleu… A dia d’avui ja hi ha efectiu un sistema de figures, obres i diorames de pessebre tàctils dels autors més prestigiosos del país, compaginat amb activitats totalment participatives i adaptades per a aquests col·lectius tan vulnerables i perquè aquest ric patrimoni arribi a tothom amb una cultura inclusiva immersiva a l’abast de la internacionalització d’aquestes vulnerabilitats.
Pels volts de la propera primavera, amb la persistència de l’actual vicealcalde, Marc Vinya, i altre cop amb el gran suport i complicitat de la Diputació de Tarragona, es finalitzaran les obres amb esgrafiats artístics de les façanes posteriors i laterals, fet que promourà i atraurà encara més Ia vinguda de nous visitants encuriosits que esdevindran com una figureta de pessebre.
Per acabar, sens dubte el repte més important és poder ingressar en el Registre de Museus de Catalunya. La FMPC ha fet els deures, s’ha posat les piles, i ha resolt quasi tots els requeriments que se’ls ha demanat des del Servei de Museus i Patrimoni però manca un dels punts mes fonamentals. Se’ls exigeixen tres persones amb “nòmina” , que haurien d’assumir alguna institució administrativa pública, per tal de ser un museu com cal i poder obrir diàriament com ho fan altres similars i com pertoca, o poder viure com altres entitats locals, amb les mateixes igualtats, drets, deures i beneficis de condicions socials, laborals i econòmiques, com poden ser l’Arxiu Comarcal, el Museu Arxiu, la Biblioteca, Aigües de Montblanc, Radio Montblanc, Informàtics Punt Tic, Policia Local, Llar d’Infants, Escola Municipal de Música, Oficina Municipal de Turisme i comarcals, treballadors de la Brigada i de l’Ajuntament, o alcaldes i regidors. La feina s’ha de retribuir, en paraules pronunciades per I ‘actual alcalde de la vila Oriol Pallissó, en el ple extraordinari de retribucions de I’equip de govern del passat 5 de juliol 2023.
Com apunten des del Museu del Pessebre de Catalunya, “sense economia no hi ha gestió, i per tant, tampoc hi ha activitat. El bé cultural és un bé cultural per a tothom, un patrimoni del poble i de país i en aquest cas, com correspon, del i per al poble de Montblanc. I això es el que la FMPC, durant 25 anys, ha exercit de forma totalment desinteressada i persistent en el Museu del Pessebre de Catalunya, un equipament que hauria d’esdevenir el Museu Nacional del Pessebre de Catalunya; i no ho oblidem, fins ara està ubicat a la nostra vila de Montblanc”.
Recursos econòmics
Fins ara el sistema de gestió del MPC és totalment de forma voluntària, ningú percep cap retribució ni salarial ni econòmica. Qui sens dubte des del primer dia va creure més en aquest projecte fou la Diputació de Tarragona, que des de fa 25 anys col·labora de forma quasi permanent a fer-lo realitat. També en el seus inicis i de forma decisiva en la constitució de la Fundació del MPC fou l’Obra Social “la Caixa”. També els fons europeus Leader, per mitjà del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. De l’any 2012 al 2018, per mitjà del Departament de Cultura i Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Tarragona. I des de fa cinc anys l’aportació de l’Ajuntament de Montblanc ha estat inexistent, “zero” (ja que l’equip lidera t per l’exalcalde Josep Andreu, de manera inusual —no ho va fer en cap altra entitat o associació—, a la FMPC ens va “condicionar obligatòriament” les subvencions a finalitzar les façanes posteriors d’aquest singular). A sobre va tallar la connexió pública municipal d’internet d’aquesta entitat. “Confiem que el nou juntament de Montblanc sàpiga estar a l’alçada d’aquest projecte, que recordem que és únic a Catalunya”, apunten des de la direcció del Museu, i afegeix que qui també ha confiat en el MPC ha estat la Fundació Martí L’Humà-Tot Conca, mercès a la qual es va poder fer la recepció i botiga pels visitants. Des de fa cinc anys precàriament el MPC subsisteix de les entrades, visites guiades, tallers, de forma totalment voluntària, que serveixen per al manteniment de les instal·lacions, contractes de llums, alarmes, seguretat, ascensors, assegurances, difusió, etc.
Difusió comunicativa
El MPC disposa de pagina web pròpia i d’instagram. Ha participat durant aquests cinc anys en l’edició de 6 llibres de temàtica pessebrística, 18 revistes analògiques i digitals i 165 articles diversos, ha col·laborat en diferents diaris catalans, programes radiofònics locals, comarcals i nacionals. Múltiples planes al setmanari Nova Conca informant de l’activitat i tota la informació relacionada amb el Museu del Pessebre de Catalunya, 8 documentals, 3 reportatges de TV3, 2 de TV1 i diversos de TAC12.
Pel que fa a xarxes socials, nomes cal donar-hi un cop d’ull… És un dels mes visitats a nivell territorial, i els espectadors el valoren com el setè museu més ben puntuat de Catalunya. Col·labora també en xarxa amb altres entitats locals i comarcals, com els Pastorets de Montblanc, el Pessebre Vivent, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, Vinseum de Vilafranca del Penedès, la Federació Catalana de Pessebristes i oficines de turisme. Col·laboració amb tallers d’emmotllament de figures de pessebre en el festival internacional de ceràmica Terrània, Clickània i Brickània. També amb la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc, potenciant el pessebre en els seus aparadors. Organitzadors del Concurs de Pessebres Familiars locals i de pedanies. Tallers-escola amb col·legis locals i de pals, amb el Cau, Aprodisca/Tilmar i associacions de gent gran i jubilats.