El Museu del Pessebre de Catalunya, pioner en accessibilitat digital – Gemma Aguilera – Tornaveu

El Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc, ja és un referent en la introducció de mesures per fer accessible a tothom el contingut del museu. Tècnics instal·ladors del Grup Ilunion, amb la col·laboració del Grup Social Fundació ONCE, estan implantant els codis NaviLens. Es tracta d’un sistema locutat robotitzat que permet, a través d’uns codis de colors similars als codis de barres o els codis QR distribuïts pel museu, que persones cegues o amb sordesa puguin detectar-los amb el seu mòbil, apropant així la cultura amb persones amb diferents capacitats visuals/auditives i de mobilitats. Es tracta, anuncia el museu, de la darrera generació amb tecnologia digital inclusiva i universal per a tothom.

Aquests codis NaviLens assenyalen i informen del contingut d’aquest espai, de les façanes exteriors, del recorregut interior, les diverses sales, tallers, vitrines, diorames i figures, cosa que permet a tots els usuaris obtenir una experiència immersiva enriquidora i fent molt més accessible la visita al Museu del Pessebre per a tothom.

Traducció directa a 38 idiomes

L’aplicació d’aquest sistema precursor s’amplia també a altres persones o col·lectius amb diversitats funcionals i també a tota la població en general o visitants d’aquest equipament cultural. La tecnologia NaviLens permet proporcionar i generar contingut informatiu turístic, cultural, artístic, social o administratiu, en tota mena de formats (text, àudio, imatge-vídeo, pictogrames, subtitulacions, lectura fàcil i es tradueix automàticament a 38 idiomes diferents). Permetent millorar les funcions cognitives amb la informació totalment accessible inclusiva i millorar l’autonomia en l’ús intel·ligent d’aquest equipament cultural-turístic de servei públic.

El visitant podrà accedir a diferents continguts explicatius en el tipus de format que desitgi i es podrà moure lliurement pel museu contemplant-ne les obres i diorames artístics. Se senyalitzen els espais, informant en tot moment l’espectador on es troba, tot el que l’envolta i a més l’ajuden a arribar de forma precisa a qualsevol element senyalitzat. Activant la lectura des del seu dispositiu mòbil personal, d’unes etiquetes que s’haurà de descarregar de les aplicacions “App NaviLens” (discapacitat visual o auditiva) i “App NaviLens Go” (resta d’usuaris)amb marcadors digitals identificadors de detecció i reconeixement de llarg abast i alta densitat.

La voluntat del Museu amb la introducció d’aquesta tecnologia és arribar a tothom, també a “col·lectius vulnerables amb discapacitat, trastorn mental o malaltia); amb l’empoderament de l’usuari; personalització del servei; itinerari amb vida autònoma independent; obtenir informació accessible sobre el continent i continguts de cada peça o obra expositiva i dels serveis tant exteriors com interiors d’aquest museu. Amb aquesta nova tecnologia, esdevindrà un referent territorial davanter i pioner amb innovació digital per la inclusió accessible cultural, turística i artesanal catalana.

Llegeix a https://www.tornaveu.cat/cultura-popular/pessebristes/museu-pessebre-catalunya-pioner-accessibilitat-digital-47471/