Sabíeu que darrere de cada figura de pessebre hi ha l’ofici pacient i meticulós d’un escultor? A Catalunya, aquest art té una llarga tradició, des del segle XVIII, amb noms il·lustres com Ramon Amadeu, Domènec Talarn, Josep Traité, Venanci Vallmitjana, Andreu Muns o Lluís Carratalà, fins als escultors contemporanis com Montserrat Ribes o Pere Catà. Entre tots ells, avui destaquem la família Castells, una nissaga d’escultors que, des de fa més de 150 anys, dona vida als personatges del pessebre català amb gran reconeixement nacional i internacional. Les seves figures durant tota aquesta centúria han estat els personatges principals dels pessebres catalans, tant a les exposicions nadalenques dels nostres pobles i ciutats, com en moltes cases on l’art i el costum de fer el pessebre és una tradició viva molt estimada i cuidada.
El primer de la saga, Martí Castells i Martí (1873-1937), era imatger especialitzat en talla de fusta. Però la crisi de l’escultura religiosa provocada pels moviments anticlericals del segle XX i la manca de materials el van portar a modelar figures de pessebre en fang. Tot i començar amb formes senzilles, la seva feina va posar la primera pedra del que esdevindria un gran llegat familiar.
Els seus fills, Joan, Josep i Martí Castells i Martí, van fer créixer el taller familiar a Sants (Barcelona), combinant tècnica i creativitat. Martí, especialment, va ser un escultor innovador, molt detallista i reconegut per la seva habilitat amb figures d’estil bíblic i hebreu. La seva obra va marcar un abans i un després en l’estètica pessebrista catalana, guanyant premis i admiració.
La tradició ha continuat amb la tercera generació: Joan i Martí Castells i Badia, que han mantingut viu l’esperit artesanal del taller. Les seves figures han viatjat arreu del món —des de Catalunya fins a Navarra, Itàlia o Amèrica del Sud— i formen part de pessebres populars, exposicions i col·leccions privades. La seva obra uneix art, emoció i fidelitat històrica.
Avui, la família Castells continua sent un referent. El seu taller és molt més que un espai de producció: és un petit temple on es conserva una forma d’art que emociona generacions senceres. Gràcies a ells, el pessebre català manté viva una tradició carregada d’imaginació, identitat i bellesa.
Podeu trobar més informació al llibre Germans Castells, art i figures per al pessebre https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/07_publicacions/edicions-singulars/germans-castells/index.html